Sökmotoroptimera på rätt sätt för att synas på Google

Sökmotoroptimera är viktigt idag om man vill synas bra på Google och hos andra sökmotorer.
Google vill i allmänhet att sökresultaten ska vara så relevanta som möjligt för dem som söker på en viss fras (sökord/nyckelord), samtidigt som webbplatsägare å andra sidan vill ha relevanta besökare till sina webbplatser. Det är inte alls vettigt att sikta in sig mot massan av besökare utan att nå den målgrupp man söker. Sökmotorernas algoritmer utvecklas ständigt i syfte att förbättra sökresultatens relevans, medan webbplatsägarna försöker att finna och implementera metoder, metoder för sökmotoroptimering, för att göra att deras webbsidor av algoritmerna uppfattas som mer relevanta.

I sökmotorernas barndom figurerade enkla metoder för att påverka algoritmerna, såsom att fylla en webbsida med ord och namn som inte syntes för vanliga besökare (men däremot av sökmotorernas rangordningsalgoritmer), eller att upprepa ett visst ord i webbsidans titelrad, et cetera. Problemet med dessa metoder var att de i objektiv mening inte gjorde webbsidorna mer relevanta för besökare utan istället försämrade sökmotorernas sökresultat, varför rangordningsalgoritmerna med tiden ändrats så att användning av denna sorts sökmotoroptimering inte skulle premieras. Numera kan den typ av sökmotoroptimering straffas av sökmotorn med att webbplatsen helt stryks ur sökresultaten.

Sökmotorerna strävar numera efter att belöna sådana saker som är till nytta för surfaren, såsom god kvalitet, fyllighet, unikt och omfattande material samt användarvänlighet.

Sökmotorn Google, som i dagsläget i allmänhet anses vara den viktigaste sökmotorn att optimera för, använder sig bland annat av algoritmen Pagerank för att mäta vilken status en viss sida har på nätet. Värdet av denna algoritm har på senare tid ifrågasatts då man kunnat konstatera att sidor med låg Pagerank (på en skala 0–10 enligt Google Toolbar) kan ranka högre än sidor med hög Pagerank. Pagerank ses numera därför närmast som en indikator för vilket förtroende Google har för en webbplats. Google Pagerank används även som värdering av en inkommande extern länk och ju högre siffra 1-10 man kan nå desto bättre PR-värde tar länken med sig till målsidan som i sin tur ger högre placering i sökmotorn.

Metoder för sökmotoroptimera

En vanligt förekommande uppdelning av tekniker för sökmotoroptimering är mellan onpage– och offpage-metoder.

Sökmotoroptimera med Onpage-metoder

Sökmotoroptimering onpage går traditionellt ut på att modifiera den egna webbsidan och webbplatsen så att den tilltalar rangordningsalgoritmerna. Denna typ av sökmotoroptimering kan inkludera sådant som

 • att publicera relevant innehåll som är till nytta för dem som sökt den aktuella sökfrasen.
 • att nämna viktiga nyckelord högt upp på sidan
 • att formatera rubriker med HTML-taggar som h1, h2 eller h3 och se till att inkludera viktiga nyckelord i dessa rubriker
 • att använda unik text i title-taggen på varje sida på sajten och se till denna text överensstämmer, dels med h1-rubriken, dels med den länktext som används internt på webbplatsen
 • att vid användning av bilder skriva ut nyckelorden i text, inte enbart med grafiska bilder
 • att använda semantisk kodning och struktur för att förenkla för sökmotorerna att förstå varje sidas unika innehåll.
 • att länka internt med sökorden som s.k. ankartext (länkad text).

Sökmotoroptimera med Offpage-metoder

Off page SEO handlar om att öka sidans tillgänglighet från andra webbplatser. Ifall det finns många länkar från andra relevanta sidor så stiger sidan i aktning hos sökmotorn. Alltså är det viktigt

 • att få andra webbsidor, främst sådana som behandlar samma ämne, att länka till sidan som ska sökmotoroptimeras
 • att ankartexten som används i länkarna är relevant sett till sidans innehåll och de sökord man optimerar mot.
 • att lägga upp hemsidan på sidor såsom Digg, Stumbleupon, Reddit, youtube, google, blogger m.fl. för att öka dess indexering genom ”social bookmarks<
 • det är även vanligt att företag köper blogginlägg med länk som offpage samt PR metod<
 • lägga till länkar i signaturfältet på forum.
Sökmotoroptimera
Sökmotoroptimera

Sökmotoroptimera med Satellitsidor

Satellitsidor har som huvudsaklig funktion att komplettera ett företags befintliga webbplatser för gynna sökresultat på sökmotorer, exempelvis Google. Därmed leder satellitsidan trafik till den riktiga hemsidan, vilket oftast är målet med satellitsidan.

Det som primärt avgör en satellitsidas framgång är domännamnet. Ett exempel är om ett företag skulle vilja få sökresultat på ”webbyrå Malmö” så bör satellitsidans domän vara www.webbyråmalmö.(se, nu, com, net, etc)

När en satellitsida tas fram för sökmotoroptimering så läggs vikt på sidans struktur och texternas utformning. Texterna utformas för att sökmotorn ska förstå att texten är relevant och specifik för det ämnet/orden som ägaren till satellitsidan önskar få sökresultat på.

För att stärka resultatet för en satellitsida på sökmotorn krävs ofta att sidan stärks med länkar. Dessa länkar är ofta inbyggda i texter på andra webbplatser som handlar om samma ämne som det som satellitsidan vill få sökmotorträffar på.

Källa till texter ovan är Wikipedia. Länk till orginaltexter >>

 

Är ni intresserade av att köpa sökmotoroptimering vänligen klicka här för att läsa mer >>

 

Läs fler inlägg >>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *